31.10.16

HALLOWEEN

...Страшне свято - Хелловін...




У США і Канаді Хелловін дуже популярний. Це свято відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада щороку. Хелловін з’явився в Європі, де 31 жовтня святкували урожай біля багать, розповідаючи один одному жахливі історії про привидів, ворожили і танцювали. Історія цього свята почалася на території сучасних Великої Британії та Північної Ірландії. Символом Хелловіна є гарбуз, або по-іншому Світильник Джека, який становить собою вирізаний у вигляді голови гарбуз із підсвічуванням і має страхітливий вигляд. Також широко поширена традиція випрошування солодощів, коли переодягнені діти в костюмах ходять від хати до хати, стукають і разом кричать: "Treat or trick" (часто перекладається як "гаманець або життя" чи "частування або смерть"). Дорослі з не меншим задоволенням, ніж діти, переодягаються у костюми чортів, привидів, скелетів, відьом і демонів.

...Звідки походять деякі звичаї 

й атрибути Хелловіну...

КОЛЬОРИ. Кольорами Хелловіна є помаранчевий і чорний, бо помаранчевий асоціюється з осіннім врожаєм, чорний – з темрявою і смертю.
СОЛОДОЩІ. Стародавні кельти намагалися задобрювати злих духів солодощами. Пізніше церква заохочувала людей ходити від дому до дому напередодні Дня всіх святих і просити їжі в обмін на молитву за померлих. Сьогодні цей звичай у формі випрошування солодощів є частиною Хелловіну.
КОСТЮМИ. Стародавні кельти вважали, що духи і привиди бродили містами та селами в цю злощасну ніч. Саме вони почали носити маски і костюми, щоб серед усієї цієї нечисті бути непомітними. Кельти одягали страшні маски, щоб злі духи сприймали їх за подібних до себе духів. Вони думали, що так злі духи не чіпатимуть їх. Церква поступово додавала язичницькі звичаї до святкування Дня всіх душ і Дня всіх святих. Згодом учасники святкувань почали ходити від дому до дому в костюмах святих, ангелів і чортів.
ГАРБУЗИ. У минулому з ріпи або брукви робили світильники, в які вставляли свічки. Такі ліхтарі мали відлякувати злих духів. На думку декого, свічка в ріпі символізувала душу, ув’язнену в чистилищі. Згодом ліхтарі почали вирізати з гарбузів.